16 Ekim 2010 Cumartesi

Türk Bilim Adamlarının 2 Önemli Buluşları

sponsorlu bağlantılar

Türk bilim adamları, nanoteknolojiyi kullanarak tıp, elektronik, enerji üretimi gibi alanlarda devrim niteliğindeki yeni buluşlara imza atmaya devam ediyor. İşte Türk bilim adamlarının modern bilimdeki ayak izleri…
Tamamı Türk malı cihazlarla bilimin tarihi yeniden yazılacak. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü’nce yürütülen bu icatlar sayesinde yer altındaki cisimler artık bilgisayar ortamında görülebilecek.

Memedeki kanserli tümör henüz 1 milimetre büyüklüğündeyken tespit edilip kanserden ölümler azalacak. Görüntü ve çevre kirliliği ile etrafa yayılan radyosyonun etkileri bu yeni buluşlar sayesinde minumum seviyeye indirilecek. İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektrik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, Prof. Dr. İbrahim Akduman meme kanseriyle ilgili devrim gibi bir buluşa imza attıklarını söyledi.

Tetkikler can acıtmayacak

Geliştirdikleri cihazın göğüs kanserinde erken teşhis için büyük önem taşıdığını söyleyen Akduman çalışmalarını şöyle anlattı: “Kanserli tümörü tespit etmek için günümüzde kullanılan mamografi cihazları 8 mm’den ufak parçaları görüntülemiyor. Bizim cihazlarımız ise 1 mm’ye kadar olan parçaları bile görüyor. Bütün tetkikler de hastaya dokunmadan ve canını acıtmadan yapılacak. Ayrıca bu cihazlar X ışını verdiği için radyasyon yayıyor. Bizim cihazımız ise ancak cep telefonunun yaydığı elektromanyetik dalgaları kadar radyasyon yayıyor. Dünyanın hiçbir yerinde bunu başarabilen bir ekip yok. Bırakın 8 mm’ yi, 5 mm’ yi yakalamak bile o kişiye 5 yıl kazandırmanız demek” diye konuştu.

Yer altındaki her şeyi görüyor

Gömülü cisimler üzerinde de yeni teknolojiler ürettiklerini söyleyen Akduman, başta mayın olmak üzere yeraltındaki birçok cismi bilgisayar ortamında görüntüleyebildiklerini söyledi. Akduman, “Yaptığımız mayın dedeksiyon sitemi ile gömülü mayınları havadan bilgisayara aktararak görüyoruz. Bunun yanında yer altındaki boru, boruda bir çatlak ya da bir petrol rezervi her ne varsa onu da öğreniyoruz. Daha da önemlisi bir oda düşünün. Duvarın arkasını görüntülemek istiyorsunuz ama buradan göremiyorsunuz. Biz bunu da başarıyoruz” dedi.

RADYASYON oranı azalacak

20 yıldır anten tasarımıyla ilgilenen ICHS Haberleşme ve Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cahit Karakuş ise Geliştirdiğimiz nano anten teknolojisi sayesinde, GSM operatörlerinin kullandığı, wi-fi, GSM 900, GSM 1800, 3G antenleri tek sistemde toplanabileceğini ileri sürdü. “Baz istasyonlarında kullanılan antenler konusunda önemli bir yol kat ettik” diyen Karakuş, şöyle devam etti: Çevre kirliliği engellenecek “3G teknolojisi geliştikçe operatörlerin kullandığı anten sayısı da artacak. Baz istasyonlarında antenlerin boyutları 1 veya 2 metre iken 40 cm ve daha aşağıya indirmiş olduk. Tamamen bize ait olan bu yeni teknolojiyle antenlerin boyutlarını düşürdük. Bu sayede görüntü ve çevre kirliliği engellenecek. Etrafa yayılan radyasyonun etkileri de azalacak. Bunların tasarımında sıkıntılar yaşanıyor. Hepsi yurtdışından geliyor ve maliyeti oldukça fazla oluyor. Biz bu maliyeti yarıya indiriyoruz.”

DOĞUDA MAYIN KALMAYACAK

Prof. Akduman, yeni geliştirilen bu yöntemin mevcut arama sistemlerine göre çok daha önemli özelliklere sahip olduğunu belirterek, doğudaki mayınların temizlenmesi için yabancı şirketlere ihale edilmesine gerek kalmadığının altını çizdi. Akduman şöyle devam etti: “Dedeksiyonla ilgili olan sorunu çözdük. Bu ister plastik ister metalik olsun her cismi en ince detaylarına kadar görebiliyoruz. Hata oranı da Mevcut mayın arama yöntemlerine göre oldukça aşağıda. Günümüzde kullanılan sistemlerde yanılma payı yüzde 40 ve üzerindeyken bizim ürettiğimiz sistemlerle bu oran yüzde 5′lere kadar iniyor.”

Kaynak:
Haber7.Com
BUGÜN

8553297738412437783 7298317547693289299?l=i saglik.blogspot Türk Bilim Adamlarının 2 Önemli Buluşları

Popularity: unranked [?]

sponsorlu bağlantılar

Bu yazılarda ilginizi çekebilir

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder