4 Mayıs 2010 Salı

Gürkan Kubilay adet dönemi öncesi tatlı krizi



Adet dönemi öncesinde tatlı krizinin sebepleri psikolojik kökenlidir. Kişi kan kaybettiğini düşünüp tatlı yemek ister. Aslında kan kaybı yoktur, sadece yumurtalıkta döllenmemiş kirli kan vücuttan dışarı atılmaktadır.

Her ay 21-28 günlük dönemler halinde erişkinliğe adım atılan süreç ve sonrası, her kadının yaşadığı bir dönemdir. Vücudumuz bu sürece hazırlanırken, biz kadınları belli sıkıntılar bekler.

Öncesinde vücudumuz su tutmaya başlar, şişkinlik, baş ağrısı, gerginlik ve sivilce gibi sorunlar ortaya çıkar.

Bizim bilimsel olarak ödem dediğimiz, yalancı kilo diye adlandırdığımız, adet öncesinde başlayan su tutumu, adet sürecinin 4'üncü gününden itibaren yavaş yavaş çözülür.

Bu dönemde metabolizmamız biraz daha fazla çalışır ki; bu da daha çok enerji ihtiyacını beraberinde getirir. Biz beslenmemizden karbonhidrat ihtiyacımızı tam karşılamıyorsak, vücudumuz eksik olan şeyi tamamlamak için sinyal verecek ve canımız tatlı isteyecektir.

Günlük öğünlerinizi 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde ayarlarsanız bu sorunu yaşamazsınız. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenme de yine tatlı krizlerinin çözümüdür. Geri kalan ise psikolojik bağımlılıktır. Çünkü tatlı vücuda sakinlik verir ve mutluluk hormonu salgılatır.

Bunu yenmek sizin elinizdedir. Alınabilecek tedbirler ise şöyle sıralanabilir

* Yeterli ve dengeli beslemeye dikkat edin, ana öğünlerin yanına ufak ara öğünler ekleyin. Örneğin, kuru üzüm bile olabilir. hem tatlı hem de demir içerir.

- Aşırı tuz tüketmeyin.

- Bol miktarda su için.

- Tatlı tüketmeye yönelmeyin.

- Sinirsel faaliyetlerin düzeni B grubu vitaminler tarafından sağlanır. Bu noktada sağlıklı beslenme kuralları daha çok önem kazanır. Yani her besin grubundan, günlük her öğünde almak gerekir.

- Alkol almayın, ödemi artırabilir.

- Demir içeriği yüksek olan gıdaları tüketmeye özen gösterin. Demir kaynakları; karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, siyah üzüm (taze ya da kurusu), yeşil yapraklı sebzelerdir ama en iyi emilim hayvansal kaynaklı besinlerden olur. Demir içeriği yüksek bir besin tüketirken o öğüne mutlaka C vitamini içeren bir salata, domates, taze sıkılmış portakal suyu eklemek gerekir.

- Bu dönemdeki tartı artışlarıyla moralinizi bozmayın. "Bu süreçte kilo verilmez" diye bir şey söz konusu değildir.

- Mide bulantılarınız oluyorsa yemeklere limonla tat verebilirsiniz. Yemekler yağ oranını azaltarak, ızgara veya haşlama ya da buğulama olarak tüketilebilir.

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder